L
_ +

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone

ø 20 cm
Składniki na ciasto:
3 jajka
180 g cukru pudru
175 ml oleju (roślinny)
łyżka gorącej wody
250 g świeżego szpinaku baby
skórka z ½ cytryny ekologicznej
łyżka soku z cytryny
310 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia


Całe jajka, cukier, olej i łyżkę gorącej wody ubić na lekką puszystą masę. Zmiksowany szpinak baby, twaróg cytrynowy + sok wymieszaj na gładką masę, wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 45-50 minut.


Krem:
250g Mascarpone
200 ml śmietanki do ubijania 30%
cukier puder + wanilia do smaku
250 g twarogu
Mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem na sztywną masę, a na końcu lekko wymieszać z twarogiem.

 


 

Lawendowa poduszka rozgrzewająca

Lawenda to czarujące zioło o niepowtarzalnym zapachu i fascynującym, niekończącym się zastosowaniu: w medycynie obniża ciśnienie krwi, w kosmetyce działa przeciwłupieżowo i regeneruje skórę, w gospodarstwie domowym odstrasza mole. Podgrzewana poduszka lawendowa łagodzi bóle mięśni, pleców i karku, łagodzi bóle menstruacyjne, pozytywnie wpływa na bezsenność, nerwowość i niepokój. Idealnie nadaje się do dziecięcego łóżeczka.

Do poduszki rozgrzewającej potrzebujemy:
- bawełnianą poszewkę na poduszkę bez metalowego zamka ok. 20 x 20 cm
- suszone kwiaty lawendy bez łodyg i liści, z rośliny ściętej tuż przed kwitnieniem
- ziarna pszenicy na dłuższą retencję ciepła

Wypełnij bawełnianą poduszkę do trzech czwartych pszenicą zmieszaną z suszonymi kwiatami lawendy i zaszyj otwór. Poduszkę podgrzewamy pod nadzorem w kuchence mikrofalowej na 700 W min. 90 sekund. Ziarna pszenicy doskonale akumulują ciepło, dzięki czemu poduszka pozostaje ciepła przez około 30 minut.

WSKAZÓWKA: Wypełniona i przeszyta poduszka na środku zapewnia lepsze dopasowanie do bolącego miejsca.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Przepis na PARMEZANOWE KRAKERSY

 - 140g mąki pszennej
 - 120g masła
 - 2 żółtka
 - 80g startego parmezanu

 Ze wszystkich składników uformuj zwarte ciasto ręcznie lub używając robota kuchennego i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Ciasto rozwałkuj posypanym mąką wałkiem do ciasta i wytnij pożądane kształty. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C przez około 10 minut do zarumienienia, w zależności od grubości krakersów. Brązowe krakersy mogą być gorzkie!
 WSKAZÓWKA: zastąp część masła pesto z bazylii a poczujesz smak prawdziwej Italii.

 

  

L
Logowanie klienta
*
*
Zapomniałem hasła
Zapomniałem hasła
L
Do góry r
r
o